U bent ondernemer en heeft te maken met een juridische kwestie.

Dit kan bijvoorbeeld gaan om het opstellen of controleren van juridische overeenkomsten en documenten (zoals algemene voorwaarden).

 

Algemene voorwaarden opstellen of controleren

Als ondernemer/freelancer

Algemene voorwaarden zijn erg belangrijk op het moment dat er sprake is van een (juridisch) geschil of een probleem in de uitvoering van diensten. Zonder algemene voorwaarden kan een geschil langer duren of in uw nadeel uitvallen.

Algemene voorwaarden vormen de basis van de meeste overeenkomsten. Ze zorgen er voor dat u niet over elk klein detail elke keer apart afspraken hoeft te maken en dat het duidelijk is welke bepalingen van toepassing zijn wanneer er sprake zou zijn van een conflict.

Daarom is het erg belangrijk om als ondernemer/freelancer over eigen op maat gemaakte algemene voorwaarden te beschikken.

Algemene voorwaarden als afnemer (consument of ondernemer) van diensten van een ander

Ook vanaf de andere kant kunt u in aanraking komen met algemene voorwaarden. U heeft een dienst afgenomen of een overeenkomst met een partij gesloten. Er gaat iets mis in de uitvoering en u bent benieuwd wat uw rechtspositie is.

Niet alles wat in algemene voorwaarden staat is rechtsgeldig en kan worden afgedwongen. Er is een zogenaamde grijze en zwarte lijst. Op deze lijst staan voorwaarden die waarschijnlijk of zeker weten onredelijk bezwarend zijn voor consumenten.

LET OP! Als ondernemer geniet u niet dezelfde bescherming als een consument. Een ondernemer wordt geacht (in principe) meer kennis in huis te hebben en te weten wat er wordt getekend/waar akkoord mee wordt gegaan.

Algemene voorwaarden opstellen

Als u algemene voorwaarden nodig heeft kan ik deze voor u opstellen. Dit doe ik in samenspraak en overleg met u zodat de voorwaarden bij uw bedrijf passen en uw bedrijfsidentiteit uitstralen. Veel bedrijven gebruiken standaard algemene voorwaarden. Op zichzelf zorgt dit voor een basis bescherming, echter staat u met op maat gemaakte voorwaarden professioneler op de kaart en zijn deze voorwaarden specifiek op uw bedrijfsidentiteit gebaseerd.

Algemene voorwaarden controleren

U heeft (of dreigt in) een conflict te geraken en bent benieuwd wat de algemene voorwaarden van de tegenpartij voor gevolg zullen hebben. Kunnen bepaalde bepalingen wel door de beugel? En wat voor invloed hebben deze bepalingen op uw rechtspositie?