Strafrecht

U bent in aanraking gekomen met een strafbaar feit. U heeft bijvoorbeeld een dagvaarding of strafbeschikking (als verdachte) ontvangen en wilt graag advies over de zaak. Of u bent slachtoffer geworden van een strafbaar feit en wil graag advies over uw positie in het strafproces.

strafbaar feit

Voorbeelden van zaken in het strafrecht

 • Dagvaarding
  U heeft een dagvaarding ontvangen om voor de strafrechter te verschijnen. Ik kan u adviseren over uw positie en bijvoorbeeld helpen bij het opvragen en beoordelen van uw dossier.
 • Strafbeschikking
  U heeft een strafbeschikking ontvangen en wil graag advies over de zaak. Ik kan u helpen bij de vraag of het instellen van verzet zin heeft en wat de eventuele gevolgen van de strafbeschikking zouden zijn.
 • Aangifte
  U wilt aangifte doen, of heeft aangifte gedaan en u wilt graag meer weten over de gang van zaken en/of uw positie in het strafproces.
 • Schadevergoeding
  U wilt graag advies over het onderwerp van een schadevergoeding in het strafproces.
 • Inbeslaggenomen goederen
  Er zijn goederen in beslag genomen en u wilt graag weten hoe u deze terug kan krijgen of wat anders de gang van zaken zal zijn.
 • Invordering rijbewijs
  U bent u rijbewijs (tijdelijk) kwijt en wilt graag advies over deze situatie en uw eventuele mogelijkheden.
 • Art. 12 Sv (klacht niet verdere vervolging)
  U heeft aangifte gedaan maar heeft te horen gekregen dat de zaak niet verder zal worden opgepakt. Vaak heet dit een sepot. De zaak is dan geseponeerd en zal niet door een rechter worden behandeld. Ik kan u advies geven over de mogelijkheden en kansen van een beklag procedure. In deze procedure kunt u het Gerechtshof vragen te beslissen dat de zaak alsnog door een rechter beoordeeld moet worden.
 • Gratie
  U bent al onherroepelijk veroordeeld maar er is sprake van omstandigheden die maken dat u gratie wilt aanvragen. Ik kan u adviseren over de gratieprocedure en uw eventuele kansen.

U heeft een dagvaarding of strafbeschikking ontvangen

Indien u een dagvaarding of strafbeschikking heeft ontvangen weet u soms niet waar de zaak precies over gaat en welk bewijs er wel of niet in het dossier aanwezig is.

U heeft het recht om uw dossier in te zien. Ik kan u helpen bij het opvragen van de stukken en u advies geven over de strafzaak. Ook kan ik voor u beoordelen of het zin heeft om in verzet te gaan tegen een strafbeschikking en wat uw kansen zijn in de strafzaak.

U bent slachtoffer van een strafbaar feit

In de gevallen waar u slachtoffer bent van een strafbaar feit komt er veel op u af. Soms is het fijn om deskundig advies te krijgen over uw situatie en hulp te krijgen waar dat nodig is.

In de meeste gevallen kunt u een schadevergoeding vragen en/of een vordering benadeelde partij indienen in de strafzaak van de verdachte.

Heeft u te horen gekregen dat uw zaak niet verder wordt behandeld (de zaak wordt geseponeerd)? Dan is er een mogelijkheid om een klaagschrift in te dienen. Neem vrijblijvend contact op om te kijken of ik u kan adviseren.

Advies

Als u gedagvaard bent voor de politierechter of de meervoudige kamer en u wenst juridische bijstand dient u volgens de wet een advocaat in de hand te nemen (u mag ook uzelf verdedigen). U kunt niet door een jurist worden bijgestaan tijdens de zaak. Echter is het lang niet altijd nodig om een advocaat naar de zaak mee te nemen.

Als u van tevoren het dossier heeft doorgenomen en deskundig advies heeft gekregen kunt u in de meeste gevallen prima zelf naar de zitting zonder advocaat. Hiermee voorkomt u ook een eventuele hoge rekening (als u niet in aanmerking komt voor een toevoeging).

Wilt u advies over uw zaak? Neem dan vrijblijvend contact op. Indien uit de bestudering blijkt dat uw zaak baat heeft bij bijstand van een advocaat kan ik u desgewenst doorverwijzen.

Neem vrijblijvend contact op

Wenst u advies in een strafzaak? Neem dan vrijblijvend contact op om te zien of ik u kan bijstaan.